GuerrillaDrone, DroneCoria, Flone y Augmented Airspace. Lot Amorós @ Dorkbot Barcelona

GuerrillaDrone aims to explore new uses of the air as a medium of expression, to anticipate the questions that modern society will face in the decades to come: the presence of robots in public spaces and in the public air space. The citizens’ control is becoming an urgent priority for governments and states, the drone’s qualitative leap in contrast to the conventional surveillance camera is its mobility: you don’t know if you’re being watched. This strategy reaches its peak when using technology for complete control, everywhere and all the time of the civil society.

En més d’una ocasió he fet referència als tallers i experiments del Raval, aquest cop m’hi sento obligat encara que es desplacin a la perifèria. El taller de Lot Amorós, organitzat per Dorkbot Barcelona, suposa per mi una revisió d’un concepte relacionat amb les noves narratives que em van descobrir Telenoika ja fa 9 anys: els videotacs, una forma d’intervenció urbana a través de l’experimentació audiovisual (que en el seu cas va evolucionar cap el mapping).

Però sobretot, aquest taller,  suposa una forma amigable d’acostar-me els drons. Un context familiar a través del qual analitzar aquests avions no tripulats que estan causant tant rebombori: drons activistes per a fer intervencions urbanes i projectar missatges subversius, un sistema cibernètic per sembrar llavors  a través de drons o Flone, la interface per fer que els smartphones puguin volar.

El treball d’Amorós, que per a molts va trascendir durant el 15M, suposa una gran millora en la concepció dels videotacs. Ja que ara no només no es necessita disposar d’un vehicle i un generador (fent l’actac molt més autònom) sinó que aconsegueix anar un pas més enllà entrant en qüestions polítiques de l’ús de l’espai públic. Perquè una cosa és prohibir a un vehicle que aparqui o estacioni a l’espai públic (frustrant el videotac), i una altre de molt diferent  és prohibir la circulació aèria de petits ginys teledirigits (ja que sembla que encara no està regulat). En un altre camp – però seguint amb els drons-  en referència al projecte Dronecoria, Amorós planteja com utilitzar aquests avions no tripulats per reforestar i sembrar zones de difícil accés en un exercici de tecnopermacultura que intentaré seguir de ben aprop.

Evidentment aquestes apropiacions dels drons són el que més m’han cridat l’atenció i el que farien que assistís sens falta a Hangar el dia 14 de setembre (sinó estigués a l’altre punta de món), però a més a més hi haurà molts altres tallers relacionats amb la tecnologia musical i audiovisual (Condutr, Playmodes, Addicted2random). M’agradaria poder unir tot aquest coneixement i activitats amb altres projectes que he descobert a  l’Argentina com el Toy Lab de Jorge Crowe. Sembla ser que la idea de reprendre el CoopCorp cada vegada està més latent, el que es segur és que el format haurà de canviar (potser podria tenir una arquitectura distribuida, potser es podria connectar amb Sudamèrica).

El que està clar és que 6 anys després la proposta per tornar ha de valdre la pena.

Leave a Comment