Buenos Aires – Patagonia: Cooperatives de software lliure i escoles públiques de gestió social

Després d’una setmana més que intensa, igual que Buenos Aires, per fi uns dies de relax a l’ERAP a Río Negro, al nord de la Patagonia, una escola rural a distància (semipresencial), i també un paradís prop d’un assentament Mapuche al “Valle de la Luna”. Avui hem pogut veure l’eclipsi solar parcialment! Cal dir que vam tenir la sort de no estar a la capital pel 8N, ni per la “casual apagada” del dia anterior, ni per les repetides inundacions… La setmana que ve però tornem a Baires, ens hi esperen i encara tenim molta feina a fer!


El primer taller a la Escuela Técnica 10 a la Mataza (Buenos Aaires) va ser molt i molt interessant, i divertit -que és el més important pels nens- una escola en un barri perifèric on els vam plantejar que amb low tech i pocs recursos poden crear-se la seva pròpia  agenda i apropiar-se d’internet i la tecnologia per construir un altre futur, diferent del present que els ha tocat viure.

El taller Medios Comunitarios en la era de las Redes, funciona molt bé . Primer una mica de teoria per contextualitzar i després organitzar els infants per grups i a filmar! amb mòbils, netbooks, càmares de fotos… el que hi hagi. Per editar estem fent servir l‘OpenShot bàsic i molt i molt intuïtiu. Cal dir que els resultats ens van sorprendre, perquè van aparèixer temes molt profunds, que es nota que formen part del seu dia a dia com per exemple la violència.

Amb l‘Eduardo Sandulli, un grosso del software lliure a la docència (han creat a seva propia distribució la Utediez)  ara crearan el seu propi canal de televisió a la web de l’escola, esperem que aquesta experiència que va agradar a alumnes i docents pugui tenir continuïtat…

Arrel d’aquest taller ens han convidat a més escoles, però no sé si ho podrem assumir tot… perquè se’ns acaben els dies a la capital i encara queda molta feina per fer quan tornem a Buenos Aires. Més escoles, tallers, ràdios, cooperatives i  un garagelab on per fi podré veure funcionar una impresora 3D!

A la Patagonia (nord) hem visitat una cooperativa de software lliure (Hego) que ha desenvolupat una distribució basada en Ubuntu  IPLE, Informática Para La Educación, que és la que utilitzen a l’ERAP. 2 de 2, dues escoles visitades, dues distribucions. Això és abundància no?

També hem conegut al Nico de la cooperativa UniXono  (que juntament amb Hego formen part de FACTTIC) qui ens va ensenyar com funcionava la Raspberry i tot el que pot suposar, per 25 dòlars!!!, més enllà de les netbooks de Conectar Igualdad (Condenar a Maldad! segons el Richard Stallman).

Les cooperatives floreixen a l’Argentina, i fins i tot en una revista especialitzada parlaven de Som Energia (Marc!) com a model d’èxit a l’altre costat de l’Atlàntic…

A l’ERAP m’ha sorprès el model d’escola que han aconseguit desenvolupar, de moment només primària, és una escola pública de gestió social a veure si demà trobo una estona per explicar millor aquest concepte que m’ha semblat més que interessant i una referència que m’agrada més que “les escoles privades lliures” (paradoxal no?)  que coneixem a Catalunya o Espanya…

Per cert aquí tothom coneix el projecte de Open Source Ecology. I a l’ERAP ja estan mirant d’implementar la secundària, especialitzada en biotecnologia. Aquests dies estem compartint amb el Neuen, un físic de Bariloche doctorat a Suïssa, que està aquí fent tallers i té pensat instal·lar-hi un domo per fer-hi un planetari, amb l’ajuda de Unixono i software lliure!!!.

La idea  del jorge és molt potent,  ajudar als alumnes de secundària a crear cooperatives de manera que acabin la seva formació a l’escola no amb un títol, sinó amb una feina.

Estem descorbrint noves fomules per a l’empoderament massiu!

5 thoughts on “Buenos Aires – Patagonia: Cooperatives de software lliure i escoles públiques de gestió social

Leave a Comment