A punt per l’autofinançament!


Estic acabant d’arreglar la nova versió de Vilablareix TV, un petit projecte de comunicació basat en les televisions comunitàries. Ara ja fa més d’un any que en Jofre Rec Comunicació va començar a gravar un vídeo a la setmana relacionat amb l’actualitat de Vilablareix, activitats culturals, actes socials, fires, mercats, festes, associacionisme, clubs esportius, dinars populars… I també comunicació institucional. Una altra manera de fer política.

És un projecte molt modest, per un poble de 3.000 habitants que ha trobat en aquesta eina, simple però molt moldejable, una manera de cohesionar, de fer comunitat i de passar-s’ho bé mentre es familiaritzàven amb les noves tecnologies. Després d’un any Vilablareix TV ja compta 54 vídeos i amb una mitjana de «750 visualitzacions mensuals» (això m’han dit, he de preguntar què vol dir exactament perquè no tinc accés a les estadístiques…). Més enllà de les visites però, el projecte per mi  ha estat un èxit per 3 motius principals.

 

1. Software lliure: he vist que fer projectes amb WordPress, Joomla o Drupal funciona. El coneixement col·lectiu fa que només hagis d’agafar el que necessites per al teu projecte, codis per a adaptar mòduls que després tu pots oferir perquè també siguin replicats. I a més a més aprens mentre treballes. Tot i així però cal dir que quan no s’hi arriba comptem amb l’ajuda de  l’Albert.

L’Ajuntament de Vilablareix ha fet una inversió petita, segurament sinó no s’ho hagués pogut permetre, i ha obtingut molt a canvi. A més a més però, ha col·laborat en la creació de procomú i iniciar una altra xarxa on s’han afegit altres pobles que han decidit apostar  pel domini públic a l’hora de crear patrmoni digital. A nivell de vídeo, crec que seria un bon exemple d’audiovisual lleuger (format informatiu).

2. Alfabetització i inclusió: Cohesió social i agènda pròpia. Una manera de fer política i proposar noves formes de relació amb la comunitat, creant sinergies amb el teixit associatiu, veïnal i social. L’èxit per però  mi ve de la demanda de peticions per anar més enllà de les petites capsules informatives i fer  un projecte realment participatiu on siguin els veïns qui generin els continguts. Es poden fer programes de cuinaesportiusculturals, infantils… I és una manera molt divertida d’acostar internet i les eines del S.XXI a una comunitat amb uns antecedents rurals molt marcats i membres d’edats molt diverses. Tot i que hi ha molta població jove, i això representa un potencial enorme.

3. Autogestió: Després d’un any, finalment ha arribat el moment que aquesta estructura que l’Ajuntament va ajudar a florir, ara camini sola i s’autogestioni (amb publicitat, i tarifes a escala…). Aquest era l’objectiu, ajudar a crèixer, no viure de subvencions. En aquest cas el sistema de publicitat  és convencional, però tot i així, és fruit d’una relació de confiança entre els comerciants del poble, el consistori i el servei de Vilablareix TV.  No és només un acord comercial, sinó que hi ha una identitat compartida que ha forjat una comunitat, i junts han trobat com finançar la manera que han escollit per projectar-se al món.

 

 

Leave a Comment