Future LearningAvui (dilluns 4) a les 20:00h faré la presentació de les Microjornades d’Empoderament Digital que he organitzat a Can Gruart, el centre cultural de Vilablareix. Explicaré una mica la nostra experiència per l’Argentina, i com a través de l’organització de tallers d’alfabetització (vídeo amb mòbils i software lliure) hem acabat vinculant-nos a l’ERAP (escuela rural area protegida)  i jo  més concretament a l’IMETH (Instituto de Medios Tecnologicos y Humanos), des d’on treballarem per seguir ampliant el projecte educatiu per adaptar-lo a la secundària.

També parlaré d’altres amics, nodes  i col·laboradors com DHARMA, la comunidad IPLE, UCLA REMAP  i també de referències com l’organització India pel canvi social liderada per infants Prayasam o del projecte  local (gironí) TIC-TAC de l’Udigital.

Mentre acabava de revisar la presentació he estat mirant el minidocumental de Sugata Mitra Future Learning, els que coneixeu a l’autor i alguns dels seus experiments com el Nanny Cloud o Hole in the Wall no espereu trobar res «nou», és més aviat una síntesi de l’argument que Mitra ha estat desenvolupant al llarg d’anys d’investigació, també hi ha entrevistes d’altres vells coneguts com Salman Khan o Richard Balaniuk. En resum, una síntesi que deixa clar que el model educatiu tradicional ha quedat obsolet i que no es pot renunciar a les noves tecnologies. També queda clar que la tecnologia és una eina transversal, i que no té sentit fer una assignatura de TICs… sinó que cal integrar-la plenament amb les metodologies i matèries, que les habilitats dels infants del S.XXI ja no són les mateixes que les de la revolució industrial i que la fàbrica-escola ja no té sentit.

Al final del documental Seth Weinberger, de Innovations for Learning, explica que gràcies a l’ús de la tecnologia els estudiants podran arribar molt més ben preparats a la universitat i aprofitar el temps per generar coneixement… i aquesta part del documental és la que més m’ha cridat l’atenció. Perquè tot i la transgresió i la utilització d’eines disruptives per transformar l’educació al final aquests estudiosos no renuncien a la universitat com a espai d’aprenentatge. I crec que aquest continua essent un dels debats més interessants Universitats V.S MOOCs (Massive open online course), hackers V.S zombies… en definitiva, institucions del coneixement V.S coneixement distribuït DIY.

Repensem la Universitat o la reventem?


Podeu veure el documental subtitulat a l’espanyol a través d’aquest enllaç

1 thought on “Future Learning

Leave a Comment