Ensenyar a respirar sota l’aigua

Fa temps que treballo en diferents projectes, alguns a poc a poc van creixent i ampliant-se, d’altres han estat un bon temps a la nevera fins que després de replantejar-los ara han trobat un nou punt de partida (que encara no es reflexa en la maqueta). També estic preparant un taller de nous formats audiovisuals i vídeo per internet, on em fa molta il·lusió participar, serà el 25 de febrer al Segon Congrès de comunicació ambiental que es celebrarà a la Casa de Cultura de Girona (fruit d’una nova col·laboració). Aquest 2012 també comencen noves aventures amb diferents amics, a qui assessoraré en alguns projectes. Es presenten noves perspectives. I sembla que moltes coses per fer.

Són dies de  lectura, reflexió i de primeres idees per dissenyar la meva activitat com a autònom o empresa. Tot i així he tingut temps de tornar a los trazos de la canción i les reflexions sobre la figura dels aborígen, el nomadisme i la manera com es transmetia el coneixement a través del relat. He retornat fins a  la importànica dels símbols. La necessitat de regir els serveis i eines que ofereixes per uns valors que confeccionin el teu context.

Per això pensava en Tjukurpa i la idea de transmissió de coneixement implícita que hi havia  en cadascun dels actes que feien els aborígens. Oferir alternatives a la simplicitat de la comunicació recentralitzadora, transmetent coneixement als clients, empoderant-los. Donant-los eines perquè siguin autònoms i puguin aprofitar tota l’energia de la seva comunitat també a la xarxa.

El vídeo em semblava una  metàfora, encara que no exacta, per subratllar la importància de l’autonomia. Si més no encoratjadora. Ensenyar a respirar sota l’aigua, o aprendre a fer les coses d’una altra manera, sempre trencant dependències (aprenent de velles i noves referències). De moment ja he pogut comprobar que hi ha institucions que han entès el significat del domini públic ( o almenys presenten una bona predisposició i a poc a poc van devolucionant) veient com això genera patrimoni digital pel poble.

L’entorn rural és un lloc interessant que em disposo a explorar (de moment jugant per la perifèria), on la xarxa pot generar eines que millorin la qualitat de vida de les comunitats i noves maneres de relacionar-se.  Segueixo observant xarxes i descobrint que m’endinso en un entorn on els hackers fan tractors. Segueixo, però ara no m’oblidaré de trobar temps per seguir escrivint.

Leave a Comment