De l’Arduino al Tricoder de Peter Jansen

Arduino The Documentary (2010) Spanish HD from gnd on Vimeo.

Recuerdo vagamente una cita de David Cuartielles -uno de los creadores de Arduino– en la que comparaba el aprendizaje de Arduino con la música punk. Venía a decir algo así como que no hace falta saber mucha música para tocar punk, sólo pillar la guitarra, aprender tres acordes y ensayar canciones con tus amigos. Después poco a poco ya aprendes más. De igual forma no hace falta saber mucha electrónica para practicar con Arduino, sólo pensar qué quieres hacer, aprender lo que necesitas y prob mear hasta que la canción suene como quieres / El Cuaderno Medialab Prado

L’Arduino es una tecnologia mes que interessant i molt rellevant en robòtica, deprés de la demo de Raspberry, a Unixono ens van explicar que treballaven en diferents projectes de domòtica basats en Arduino. Un cop més el meu plantejament va ser portar una tecnologia, per a mi desconeguda, al terreny educatiu: Quines aplicacions “educatives” o per a l’aprenentatge es podrien desenvolupar amb aquesta tecnologia? Més enlla d’utilitzar els sensors per medir la temperatura, per saber si hi ha algú en una habitació, per a controlar sistemes urbans intel·ligents o amb finalitats artístiques em preguntava si seria possible construir un manual il·lustrat amb Arduino?

La resposta és que encara no hi ha tecnologia suficient per articular un giny amb les característiques com el que proposava Stephenson, però, fa poc vaig descobrir un artilugi al bloc de Cuartielles que m’hi va fer pensar (salvant les distàncies – tant tecnològiques com filosòfiques), el Tricoder, un giny (alliberat) que pel que vaig poder llegir és un clàssic de la ciència ficció -almenys d’Star Trek- i que més que un manual il·lustrat seria un receptor o escànner de mà per mesurar diferents variables ambientals a temps real. Una eina per descobrir coses a priori invisibles als ulls, el mateix Jansen en descrivia les possibles finalitats pedagògiques:

“The idea is that by turning, say, a walk home through the park into a nature walk, that everyday experiences will become opportunities for learning,” said Jansen, going on to say, “My hope is that kids will use that to develop this intuitive understanding and deep, conceptual level fluency with the science of the everyday world.”

A mesura que la tecnologia evoluciona sembla més necessari revisar la ciència ficció, per buscar-hi prediccions, intuicions o acostaments a imaginaris que passen de ser narrats a construïts o programats.

Leave a Comment