L’economia de les idees

A la pàgina (museu) del Kernel Panik hi ha, encara, molts enllaços i material interessant. Avui he retrobat el vender vino sin botellas de Jonh Perry Barlow, un article que el març d’aquest any ha complert la majoria d’edat. Fa dies que llegeixo sobre innovació, desintermediació i segueixo  debats sobre escales. Mentrestant, i mentre llegeixo molt, penso que no vul fer webs..


Tot i així són dies de css i ultims retocs perquè aconseguim acabar la primera fase del projecte de mitjans de comunicació online per a petits municipis. A poc a poc hem pogut desenvolupar tres petits projectes que tenien com a finalitat millorar la comunicació dels ajuntaments amb la ciutadania, adaptant-se als nous llenguatges, a la xarxa i als pressupostos.

Tres projectes amb wordpress, dues televisions i una ràdio, amb els continguts audiovisuals (TV) entregats a domini públic, que han permés començar a generar patrimoni digital i fer més accessible  la informació pública de l’Ajuntament que pot ser útil per a veïns, alumnes de l’escola, mitjans que no disposen d’informació hiperlocal, institucions, empreses…

Durant aquest procés l’Albert ha creat un plugin de wordpress per podcasts, aquesta ha estat la nostra seva aportació, de moment.  L’objectiu, primer amb Vilablareix TV, era crear una eina perquè un periodista freelance pogués autogestionar el nou espai de la televisió a la xarxa, i després, fer  pràcticament el mateix amb la ràdio. Ara, amb el condicionant d’haver-se d’adaptar a l’estructura i funcionament de la FM, buscant nous consensos que garanteixin el bon funcionament de la nova web. Calia modificar l’eina per adaptar-la a les necessitats del mitjà local i treballar amb els periodistes que s’encarreguerien de gestionar-la per començar un breu periode de formació. Autonomia en els tres projectes, les webs com a eines fàcils i amables. No com a problemes o lligams ad eternum.

A més a més, en tots tres projectes – la nova incorporació de Fornells TV-  els blocs hi tenen un espai destacat (que podria ampliar-se), per promocionar l’esperit del Do It Yourself i el poder que pot tenir la tecnologia com a agent de canvi social. Volíem potenciar la blocsfera com a mitjà de comunicació social.

Imaginava reaprofitar aquests encàrrecs com una superestructura per, ara, desenvolupar projectes d’alfabetització digital que permetessin generar noves eines i suports oberts – començant per l’escola-  per tal de facilitar i acompanyar a tota la població en aquest procés de digitalització del municipi evitant l’exclusió social de col·lectius sensibles com la població immigrant, famílies sense recursos o gent de la tercera edat.

Per això pensava que en certa manera els diferents ajuntaments han anat finançant un patró de mitjà online multimèdia (TV+Ràdio) que podria ampliar-se a + (diari/setmanari + butlletí + fòrums + llistes de correu + …..). Aquí és on veia la innovació, en buscar nous ajuntaments (o empreses, o associacions, o ….)  interessats en invertir en nous mòduls per anar millorant la versió, incorporant noves funcionalitats. No replicar un model sinó evolucionar-lo. De manera que cada inversió en aquest projecte es materialitzés en una nova funcionalitat o valor afegit, adaptat a les necessitats de client – generant a la vegada superestrucures des d’on impulsar projectes d’alfabetització

 

1 thought on “L’economia de les idees

Leave a Comment